Επιμένει για το μειονοτικό ζήτημα η Αγκυρα

Τη συντήρηση με κάθε τρόπο μειονοτικού ζητήματος στις διμερείς σχέσεις επιδιώκει η Τουρκία, επιζητώντας έτσι να το κατοχυρώσει ντε φάκτο στην ατζέντα της νέας φάσης της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που έχουν εξαγγείλει οι ηγέτες των δύο χωρών.
Το τουρκικό υπ. Εξωτερικών, με αφορμή την έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο του ψηφίσματος σχετικά με την Εκθεση Ινώ («Θρησκευτικές ελευθερίες και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία και της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη»), εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή, επιχειρώντας να το εμφανίσει ως επιβεβαίωση της... τουρκικής πολιτικής.Με μια απλή αναφορά ότι η τουρκική κυβέρνηση γνωρίζει και καταβάλλει προσπάθεια για την επίλυσή τους, το τουρκικό ΥΠΕΞ ξεπερνά τις αρνητικές εκτενείς διαπιστώσεις της έκθεσης και τις συστάσεις που περιλαμβάνονται για τις κατάφωρες παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία αλλά και τους περιορισμούς που επιβάλλονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επιχειρεί όμως να προβάλει τη θεωρία της αμοιβαιότητας και χρίζεται προστάτης της μουσουλμανικής μειονότητας, καθώς η επίσημη τουρκική ανακοίνωση αναφέρει:
«Η χώρα μας θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, τα οποία απορρέουν από τη Συνθήκη της Λοζάνης, από τις διμερείς και τις πολυμερείς συμφωνίες».
Η τουρκική ανακοίνωση (λίγες μάλιστα ώρες μετά τη συνάντηση Δρούτσα - Νταβούτογλου) προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο με δήλωση του εκπροσώπου του επισημαίνει ότι η «επίκληση της αρχής της αμοιβαιότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παρωχημένη».
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Τα μέλη των μειονοτήτων είναι πολίτες των χωρών τους και η προστασία των δικαιωμάτων τους είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας, και το έχουμε τονίσει και έναντι της Τουρκίας...» προσέθεσε ο κ. Δελαβεκούρας.





Πηγή : http://www.ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!