06 Φεβρουαρίου 2010

Τι γράφει ο φιλοτουρκικός τύπος της Θράκης

  • Το νύχι, το κρέας και το... μεγάλο φαγοπότι
Για την επίσκεψη της ηγεσίας των…Τούρκων της Δυτικής Θράκης σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, καθώς και για τις επαφές που εκεί είχαν, έχουν ήδη γραφεί αρκετά.
Διαβάστε όμως τώρα (για την… Ιστορία) και το προχτεσινό ρεπορτάζ για το ίδιο γεγονός της γνωστής τοπικής προξενοφυλλάδας “Μπιρλίκ”.
Η μετάφραση είναι του συνεργάτη μας Μ.Κ., ενώ στο τέλος παραθέτουμε και το πρωτότυπο (στα τουρκικά) κείμενο:
Ολοκληρώθηκαν σχεδόν οι επαφές στην Άγκυρα της Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης
Η Ευρωπαική Ομοσπονδία Τούρκων Δ. Θράκης (ABTTF), μαζί με εκπροσώπους της Τουρκικής Μειονότηταςτης Δ. Θράκης είχαν μια σειρά από συναντήσεις στην πρωτεύουσα της Τουρκικής Δημοκρατίας, την Άγκυρα.Η επιτροπή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης υπό τον συντονισμό του προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης Αχμέτ Μέτε, του προέδρου του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δ. Θράκης Φερούχ Οζκάν και του προέδρου της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Τούρκων Δ. Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου, το πρωί της 2 Φεβρουαρίου απότισαν φόρο τιμής στον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, καταθέτοντας στεφάνι.
Η επιτροπή των Τούρκων της Δ. Θράκης που εκπροσωπεί την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης σε Τουρκία, Ελλάδα και Ευρώπη, στα πλαίσια των επισκέψεων της στην Τουρκική βουλή επισκέφτηκαν το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
Η επιτροπή των Τούρκων της Δ. Θράκης επισκεπτόμενη τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ Σουάτ Κιλίτς, του περιέγραψαν τα προβλήματα της Τουρκικής μειονότητας που ζει στην Ελλάδα. Στην συνάντηση με τον Κιλίτς μετείχε και ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου και βουλευτής Αττάλειας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Κιλίτς ανέφερε πως οι άνθρωποι που ζούνε στην Δ.Θράκη, στην Τουρκία και σε διάφορα μέρη της Ευρώπης αποτελούνε μια ολότητα και πρόσθεσε «Ξέρουμε τα προβλήματα σας. Στον αγώνα σας για να υπάρξετε και για τα δίκια σας ήμασταν δίπλα σας, και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας. Ξέρετε καλύτερα από εμένα την ευαισθησία της κυβέρνησης μας σε αυτό το θέμα. Χιλιάδες ξαδέρφια σας, συγγενείς σας, σόγια σας, μετανάστες και ανταλλάξιμοι ζούνε στην πατρίδα μου την Σαμψούντα. Όπου και να είστε, είμαστε αδέρφια, σαν το νύχι με το κρέας. Κανείς δεν μπορεί να μας διαχωρίσει».

Μετά την συνάντηση με τον Σουάτ Κιλίτς η Επιτροπή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης είχε μια σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η επιτροπή, επισκεπτόμενη το κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Ντενίζ Μπολούκμπασι και τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα της μειονότητας.
Η επιτροπή την ίδια μέρα επισκέφτηκε και το κόμμα CHP και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ντενίζ Μπαικάλ.
Η Επιτροπή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης έγινε δεκτή στο προεδρικό μέγαρο από τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ. Η επιτροπή στην συνάντηση με τον πρόεδρο είχαν την ευκαιρία να περιγράψουν δια ζώσης τα προβλήματα τους.
Η Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης συνεχίζει σήμερα 3 Φεβρουαρίου τις συναντήσεις στην Άγκυρα. Στα πλαίσια αυτά θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ερντογάν, τον πρόεδρο της βουλής Μεχμέτ Αλή Σαχίν, με τον ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον υπουργό θρησκευμάτων Αλή Μπαρντάκογλου, και με τον υπουργό Προεδρίας Φαρούκ Τσελίκ.
Σήμερα ο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου υποδέχτηκε στο υπουργείο Εξωτερικών την Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Η συνάντηση, αφού φωτογραφήθηκε, συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών.
Η Επιτροπή σήμερα αναμένεται να συναντήσει τον γεννηθέντα στην Κομοτηνή βουλευτή Κωνσταντινούπολης του ΑΚΡ Μεχμέτ Μουεζίνογλου.

Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!